Bureau Maas

Aan de slag met purpose marketing & communicatie

Dit artikel gaat over de zaken waar je als marketingcommunicatie professional rekening mee moet houden wanneer je aan de slag gaat met de marketing en communicatie omtrent de purpose van jouw bedrijf.

Aan de hand van 7 tips geef ik je handvatten om voortvarend aan de slag te gaan. Met deze tips werk je aan je doelstellingen op het gebied van people & planet. En heb je de tools om waardevol te communiceren met jullie doelgroepen.

1. If you don’t walk the walk, don’t talk …

Practice what you preach, be good and tell about it, binnen beginnen, is buiten winnen. Marketeers en communicatieprofessionals kennen deze cliché-uitspraken maar al te goed. In het geval van purpose marketing en communicatie gelden deze regels nog meer dan anders. Wanneer je als bedrijf communiceert over jullie purpose doelstellingen dien je 100% overtuigd te zijn van je verhaal. Het imago bij de doelgroep wordt door veel verschillende factoren beïnvloed. Uiteraard door jouw sublieme marketing campagnes, maar ook door factoren als: ervaringen van anderen, berichtgeving in de media, 1-op-1 contact, (online) bezoek aan het bedrijf of winkel etc. Al die contactmomenten met het merk vormen het imago bij de doelgroep. Op het moment dat jij hoog van de toren blaast over al jullie goede bedoelingen en projecten met betrekking tot het klimaatprobleem en iemand uit de doelgroep ziet voor jullie pand een aantal dikke, brandstofslurpende wagens staan, dan heeft die persoon een ervaring die niet bijdraagt aan het harde werk. Sterker nog, je loopt mogelijk een flinke deuk op als merk. Dus als je je purpose goed over de bühne wilt brengen, zorg ervoor dat deze doelstellingen door het hele bedrijf geïntegreerd zijn. En niemand is perfect, maar maak het niet mooier dan dat het is, en wees trots op de zaken die je wel al goed hebt ingericht.

 

2. Wees concreet en transparant (laat perfectie niet de vijand zijn van goed doen)

Er zijn steeds meer bedrijven die vaker stilstaan bij de reden van hun bestaan, de zogenaamde Why vraag. Ondernemers stellen zich hierbij de vraag op welke manier hun organisatie bijdraagt of bij kan dragen aan sociale en/of ecologische issues. Marketing en communicatie als instrument helpt hierbij om een flink aantal van die doelstellingen te verwezenlijken. Marketing en communicatie zorgt er namelijk voor dat alle stakeholders van het bedrijf op de hoogte zijn van jullie inspanningen. Marketing en communicatie zorgt voor zaken als:

  • een groter engagement bij je medewerkers
  • aantrekkingskracht voor nieuwe medewerkers
  • loyaliteit van je bestaande klanten
  • een positief beeld bij potentiële klanten

Maar in het streven naar de perfecte bedrijfsvoering inclusief de nodige marketing inspanningen die naadloos aansluit bij de reden van jullie bestaan, zijn er meestal nog wat stappen te nemen. Er zijn maar weinig organisaties die alles binnen hun bedrijf 100% ingericht hebben op hun purpose. En dat is niet erg! Sterker nog, communicatie richting je doelgroepen waarin je als bedrijf aangeeft te streven naar verbetering maakt je als merk menselijk. Maak duidelijk en concreet waar jullie je effort in stoppen, laat zien wat er nog moet gebeuren en vooral maak duidelijk wat jullie allemaal al doen!

3. Wees trots op het behaalde resultaat, positieve boodschappen inspireren anderen

Een veelgehoorde uitspraak in discussies omtrent de sociale en ecologische issues is: maar dit probleem is toch te groot om alleen op te pakken? Dat dit op individueel vlak al zeer goed te bediscussiëren is kun je lezen in onder andere het boek van Jelmer Mommers ‘Hoe gaan we dit uitleggen?’. Jelmer Mommers laat hierin onder andere zien dat er tal van voorbeelden zijn waarin individuele acties kunnen uitgroeien tot grote, wereldwijd gedragen initiatieven die een serieuze impact teweeg brengen.

En als organisatie zijnde heb je een groter bereik dan dat je als individu hebt. Denk alleen al aan al je stakeholders: klanten, medewerkers en hun gezinnen, leveranciers, buren, partners etc. Door middel van marketing en communicatie inspanningen kun je de purpose boodschap aan al deze mensen overbrengen en help je jullie klanten ook om duurzamer te leven en te ondernemen. En als je deze communicatieboodschappen invult met trotse en inspirerende berichten draag je niet alleen bij aan het behalen van je eigen doelstellingen, maar inspireer je ook nog eens tal van individuen. En deze individuen werken mogelijk ook weer bij organisaties waardoor men ook bij die bedrijven na gaan denken over het behalen van een betekenisvol resultaat.

4. Wees bewust van jullie keten

Als bedrijf heb je waarschijnlijk een aantal partijen waar je mee werkt of gebruik van maakt zodat je de producten of dienstverlening kan aanbieden aan jullie klanten. Al deze partijen vormen samen de keten van jullie bedrijfsvoering. Wanneer jullie organisatie haar purpose doelstellingen volledig heeft geïntegreerd dan is er een grote kans dat de selectie van de partijen in de keten langs de lat is gelegd van jullie purpose doelstellingen.

Voorbeeld: wanneer je als bedrijf zoveel mogelijk CO2-neutraal wilt ondernemen, is het logisch dat er een energieleverancier is gekozen die hierin bijdraagt en geen partij die haar energie uit kolencentrales haalt.

Voor marketing en communicatie teams gelden hier dezelfde regels. Maak eens een lijst van al je leveranciers, je mediakanalen, je hostingpartijen, je drukkers etc. en vraag hen desnoods (als de informatie niet beschikbaar is) naar hun manieren of initiatieven die bijdragen aan een betere wereld. En wellicht kom je achter zaken die je nog niet wist en die super positief zijn of kom je erachter dat de partij met wie je al jaren werkt eigenlijk totaal niet matcht met jullie doelstellingen. Hopelijk kun je die laatste partijen inspireren om de zaken anders aan te pakken. En anders is het verstandig dit stuk van de keten anders in te gaan vullen.

5. Haak aan bij vooraanstaande platforms die bijvoorbeeld MVO als core bestaansrecht hebben

 

Tegenwoordig zijn er flink wat platformen die zich met verschillende thema’s binnen het People en Planet domein bezighouden. Deze platformen hebben vaak als doelstelling om ondernemers te informeren, bij elkaar te brengen, te laten samenwerken. En om een stem richting Den Haag te vormen.

Wanneer je je als organisatie verbindt aan een dergelijk platform kan dit dus voor verschillende doeleinden zijn. Ook kan het zeker bijdragen in je marketing- en communicatiestrategie.

6. Laat MVO of purpose influencers praten over jouw resultaat of doelstelling

Als je als merk positief opgemerkt en genoemd wordt door opinieleiders of influencers binnen jouw vakgebied of over jouw purpose versterkt dit het imago van je merk. Influencer marketing is de laatste jaren enorm gegroeid tot een zeer volwassen onderdeel van de marketingstrategie van veel bedrijven. Lees dit artikel anders eens op Frankwachting: De meestgestelde vragen over influencer marketing

Opinieleiders op het gebied van People en Planet zullen zich niet heel snel verbinden aan (commerciële) bedrijven die hun Purpose nog niet goed hebben ingericht in hun bedrijfsvoering. Let dus goed op, zorg ervoor dat je zeker bent van je zaak wanneer je hiermee aan de slag gaat en opinieleiders probeert te enthousiasmeren over jullie bedrijf. Wanneer een goede opinieleider over jullie organisatie communiceert richting zijn ‘volgers’ kan dit grote gevolgen hebben voor je merk. Ga dus gedegen te werk.

Met influencers ligt het mogelijk anders. Influencers zijn vaker gewend om te werken met commerciële bedrijven en zijn dan vaker bereid om hier afspraken over te maken. Het selecteren van de juiste influencers is dan ook een belangrijke stap. Zie ook tip nummer 4 van dit artikel. De influencer moet niet alleen een goed bereik hebben bij de doelgroep die je wilt bereiken, maar moet ook passen bij de purpose doelstellingen die jullie volgen als organisatie.

7. Mensen en dus klanten zoeken naar oplossingen voor de meest dringende problemen van vandaag

Door het communiceren over de purpose initiatieven die jullie als organisatie ondernemen toon je jullie klanten dat je als merk ook hun waarden deelt. Consumenten en klanten vinden het steeds belangrijker om deel te nemen aan initiatieven die sociale en/of ecologische impact hebben. Dit geeft hen zelf een rol in het proces waarmee impact wordt gegenereerd en heeft als zeer positief bijkomend effect; het versterkt hun emotionele band met jouw merk.

 

Als je hier ook nog eens een verdere vorm van samenwerking in kan vinden, versterk je dit proces alleen nog maar meer. Laat bijvoorbeeld je klanten 1x per kwartaal deelnemen aan jullie sociale vrijwilligersproject of maak duidelijke afspraken over de wijze waarop jullie elkaar treffen (zoveel mogelijk videoconference ipv autoritten naar elkaars kantoor).

In je marketing en communicatie kun je hier ook weer dankbaar gebruik van maken. Zorg ook hier weer voor een nauwe samenwerking met je klant of leverancier. Laat je gezamenlijk interviewen voor een artikel over de purpose doelstellingen van de klant, of zorg ervoor dat je samen met je klant afspraken maakt over social posts over de samenwerking.

Maak je klant de hero in plaats van jezelf teveel op de borst te kloppen. Als jij en je klant dezelfde purpose doelstellingen nastreven dan heb je de ideale ingrediënten voor de marketingstrategie omtrent jullie purpose.